Karczma

Karczma Regionalna Przy Młynie stanowi przykład doskonałego mariażu "pańskości" i "góralskości", zarówno w swej architekturze, jak i serwowanym jadle. Powstała z połączenia dwóch budynków: wybudowanego w 1923 roku pensjonatu "Włodka", prezentującego klasyczny zakopiański styl pensjonatowy oraz starej, o najszerszych płazach na Podhalu, chałupy góralskiej z 1904 roku przeniesionej z podhalańskiej wioski Maruszyna. Uzupełnieniem całości jest XIX-wieczny czynny młyn ze wsi Stare Bystre, postawiony przy stawach w ogrodzie, który nadał nazwę całemu obiektowi.

Jak w architekturze, tak i w ofercie kulinarnej "ceperskie" miesza się z "góralskim": tradycyjna kuchnia polska - z potrawami przygotowywanymi według dawnych góralskich przepisów na starodawnym piecu, "ftory wyryktowol zdun ze Zębu, tak jako jego łociec, dziadek budorzyli", co daje im ten wyjatkowy smak, powstajacy w wyniku gotowania na piecu opalanym drzewem bukowym, a znany na Podhalu od wieków proces wędzenia, dodaje niepowtarzalny aromat.

Nasza strona korzysta z informacji zapisanych za pomocą plików cookies na urządzeniach użytkowników. Dalsze korzystanie ze strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, iż użytkownik akceptuje politykę prywatności.